Social media links

Architectuurfotografie

amsterdam vinoly

Architectuur is de kunst van het bouwen. Wat is dan architectuurfotografie?

In mijn beleving is architectuurfotografie de kunst van het kijken naar een gebouw. Een architectuurfotograaf kijkt naar het lijnenspel van een gebouw, maakt gebruik van het aanwezige licht (heel belangrijk!) en laat je anders naar een gebouw kijken.  Een gebouw moet op de foto goed tot zijn recht komen, zoals de architect het bedacht heeft. Ook in relatie tot de omgeving.

Architectuurfotografie kent 2 onderdelen:

Exterieurfotografie

Hiermee wordt de buitenkant van een gebouw bedoeld. Het aanwezige licht is hierbij erg belangrijk (een gebouw kan je natuurlijk niet verplaatsen!). Bij voorkeur fotografeer ik rondom zonsopkomst of zonsondergang,  in het "gouden uur", de zon geeft dan een mooi warm licht. Maar soms komen lijnen van een gebouw ook heel mooi uit als het licht "hard" is (rondom het middaguur als de zon op zijn hoogst staat). Er ontstaan dan vaak mooie, harde contrasten op de foto.

Voorbeeld

groningen umcg

Interieurfotografie

Hiermee wordt de binnenkant van een gebouw bedoeld. Het aanwezige licht is hierbij minder van belang dan bij exterieurfotografie, maar natuurlijk niet geheel onbelangrijk! Het vastleggen van  sfeer, meubilair, lijnen en kleur in een gebouw of woning zorgt voor een goed beeld. 

Voorbeelden

machinehal woudagemaalinterieur woning

Zoals je ziet komt er meer bij architectuurfotografie kijken dan even snel een foto maken! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de voorbereidingen op een fotoshoot ;-) Spreekt je dit aan of wil je meer informatie over mijn werkwijze? Schroom dan niet en neem contact met mij op! 

Pin It