Social media links

Landschapsfotografie

mist en zonsondergang

Een landschap is de waarneembare ruimtelijke verschijningsvorm van het aardoppervlak die wordt bepaald door de onderlinge samenhang en wederzijdse beïnvloeding van de factoren reliëf, bodem, water, klimaat, flora en fauna alsmede de wisselwerking met de mens. Wat is dan landschapsfotografie?

Voor mij is landschapsfotografie het vastleggen van sfeer en licht in een landschap, zowel stedelijk als landelijk. Landschappen kunnen ontroeren, overweldigen of zelfs beangstigen (denk eens aan een heftige onweersbui). Ik wil deze emoties vastleggen met een camera, dat is voor mij de essentie van landschapsfotografie. Vastleggen wat moeder natuur ons heeft gegeven en wat we moeten koesteren.

Net zoals bij architectuurfotografie maak ik bij het fotograferen van een landschap vaak gebruik van het "gouden uur", dit geeft een mooi warm licht (en dus sfeer!) in een foto.

Een goede voorbereiding, compositie (neem de tijd om de omgeving in je op te nemen voordat je deze bepaalt!), filtergebruik en natuurlijk een stukje techniek heb je allemaal nodig bij landschapsfotografie. Het goed in kunnen schatten van het weer (want; erg belangrijk voor het licht en sfeer in de foto!) is essentieel. Maar bovenal vertrouw ik op mijn gevoel bij landschapsfotografie.

Voorbeeld

oranje tulpen

Zoals je ziet komt er meer bij landschapsfotografie kijken dan even snel een foto maken! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de voorbereidingen op een fotoshoot en de nabewerking van foto's ;-) Spreekt je dit aan of wil je meer informatie over mijn werkwijze? Schroom dan niet en neem contact met mij op!

 

Pin It